Sjamanisme

 

Sjamanisme is de spirituele wereld van de Sjamaan. In iedere cultuur was er vroeger iemand die de rol van genezer bezat. Deze werden benoemd als medicijnman, heks, gebedsgenezer , handopleggers, sjamanen enz… Sjamanen gaan er vanuit dat alles uit energie bestaat. Hij gaat via allerhande rituelen of handelingen de zieke energie of geest zuiveren. Hij maakt daarom dan ook gebruik van zijn werkinstrumenten.

Iedere sjamaan heeft zo zijn eigen manier van werken, de meest voorkomende instrumenten zijn de trom en de ratel (1). Ook kruiden en vooral salie dat zuiverend werkt, ontbreekt niet in zijn buideltasje (3).
Sjamanistische rituelen zijn zeer krachtige en zeer ingrijpende rituelen en werken op een diep spiritueel niveau. Sjamanen zijn ook sterk verbonden met de natuur en de kosmos (2). In ieder van ons leeft een sjamaan. Het is aan jezelf deze te ontdekken. Het zoeken en vinden van je innerlijke sjamaan brengt je tot een innerlijke grootheid.

1. De sjamaan gebruikt ook stem – en keelgeluiden. Hij zal ook vaak tijdens rituelen zingen om contact te maken met zijn innerlijke oerkracht.
2. Zij houden daarom vaak rituelen buiten zoals volle maanrituelen en zweethut rituelen.
3. Het smeulen van de salie zuivert de energie, zowel van personen als ruimtes. Voor elk ritueel wordt er salie gebrand als voorbereiding op een sjamanistisch ritueel.